Ο κύκλος ζωής μιας ποικιλίας - GPK Agrohellas Ltd

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο κύκλος ζωής μιας ποικιλίας

Ο κύκλος ζωής του πατατοσπόρου
Η δημιουργία μίας νέας ποικιλίας πατατοσπόρου είναι αποτέλεσμα μίας μακροχρόνια συνεργασίας μεταξύ του γεννετικού ινστιτούτου και του σπορωπαραγωγικού οίκου ο οποίος θα εμπορευτεί την ποικιλία από την παραγωγή της και ύστερα.
Η δημιουργία νέων ποικιλιών
Από τις υπάρχουσες ποικιλίες ο γενετιστής προχωράει σε πειράματα διασταύρωσης. Διασταυρώνει δηλαδή την μια ποικιλία με την άλλη, το αποτέλεσμα των παραπάνω πειραμάτων είναι χιλιάδες διαφορετικά αποτελέσματα. Από αυτές τις χιλιάδες διαφορετικά αποτελέσματα απομονώνονται οι ποικιλίες που διαθέτουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Από αυτή την διαδικασία προκείπτουν συχνά ποικιλίες με νέα και σημαντικά πλεονεκτήματα: Ανθεκτικότητα σε ασθένειες ή παράσιτα, προσαρμοστικότητα σε εδάφη ή κλιματολογικές συνθήκες, μεγαλύτερη παραγωγικότητα, προσαρμοστικότητα στην βιομηχανία μεταποίησης κλπ.

Η εγγραφή στον επίσημο κατάλογο
Όταν δημιουργείτε μία νέα ποικιλία, η καταχώρηση της στον επίσημο κατάλογο της χώρας παραγωγής είναι υποχρεωτική και απαραίτητη. Μετά από αυτό η ποικιλία ελέγχεται σε πολλά διαφορετικά εδάφη και συγκρίνεται με άλλες ποικιλίες οι οποίες βρίσκονται ήδη στην αγορά. Από τον μεγάλο αριθμό ποικιλιών που αιτούνται την καταχώρηση τους στον επίσημο κατάλογο, λίγες είναι τελικά αυτές των οποίων η καταχώρηση εγκρίνεται.

Σποροπαραγωγή και πιστοποίηση
Οι σποροπραγωγικοί οίκοι οι οποίοι παράγουν και εμπορεύονται τον πατατόσπορο υπογράφουν συμβόλαια (τα οποία ελέγχει και καταγράφει ο εκάστωτε αρμόδιος κρατικός οργανισμός) με παραγωγούς.

Έλεγχοι κατά την παραγωγή
Έλεγχοι γίνονται στα αγροτεμάχια καθόλη την διάρκεια της παραγωγής από τους επίσημους επιθεωρητές του αρμόδιου οργανισμού (SOC, NAC κλπ.) ώστε να ελεγχθεί η ταυτότητα, η καθαρότητα και η εφαρμογή όλων των κανόνων παραγωγής πατατοσπόρου. Ο πατατόσπορος πιστοποιείται μόνον εφόσον πληροί τις προυποθέσεις που θέτει ο νόμος της χώρας παραγωγής αλλά και ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους σπόρους. Τότε και μόνον τότε δίνεται η δυνατότητα συραφής του υγειονομικού διαβατηρίου πάνω στο κάθε σακί το οποίο εγγυάται ότι οι σπόροι πληρούν τα κριτήρια.


GPK Agrohellas Ltd - 38 Vouliagmenis Avenue -16777-Elliniko-Greece |Tel 0030 2106438470-1 | Fax 0030 2106438470 | info@gpkagrohellas.com
Επιστροφή στο περιεχόμενο